VRV Nedir?

İngilizce’de değişken soğutucu akışkan debili anlamına gelen “variable refrigerant volume” kelimelerinin baş harflerinde oluşturulmuş bir terimdir. 1982’de DAIKIN tarafından icat edilmiştir.

Bir dış ünite ile birden fazla iç ünite kontrol edilir. Değişen mahal kapasitelerine göre akışkan debisini değiştirerek ihtiyacı karşılar.

vrf-nedir

 

Heat pump modellerinde, tüm iç üniteler ya ısıtma ya da soğutma yapabilir. Bir iç ünite ısıtma yaparken diğeri aynı anda soğutma yapamaz.

Heat recovery modellerinde ise, iç ünitelerden bazısı soğutma yaparken, bazısı ise aynı anda ısıtma yapabilir.

Konfor, heat recovery vrv cihazların avantajı gibi gözükse de, aslında en büyük avantaj enerji sarfiyatında sağlanmaktadır. Çünkü, soğutulacak mekandan çekilen ısı, ısıtılacak mekana verilmektedir. Yani aynı anda iki iş yapılmaktadır.

Çok fazla kişinin bir arada bulunduğu binalarda insanların talepleri de çeşitlilik gösterebilmektedir. Kimisi ısıtma isterken, kimisi soğutma isteyebilir. Örneğin, geçiş mevsimlerinde büyük yapıların kuzey cephesinde ve bodrum katlarında ısıtma istenirken, güney cephesinde soğutma istenebilir. Süpermarketlerin büyük buzdolapları soğutma isterken, mekanda ısıtma istenebilir. Daha başka bir çok durumda heat recovery cihazlar sağladığı avantaj ile ön plana çıkmaktadır.