FRAENKISCHE

FRÄNKISCHE 1906 yılında Schweinfurt/Almanya‘da kurulmuş ve bugün üçüncü nesil tarafından yönetilen bir aile şirketidir. Kurulduğu dönemde sadece yalıtım malzemeleri, metal kanallar ve aksesuarlar üreten bir firma olan FRÄNKISCHE ilerleyen yıllarda polimer malzemeler üzerine uzmanlaşarak çalışma alanını genişletmiş, 1959 yılında dünya çapında plastik malzemeden üretilen elektrik borularını sürekli üreten ilk firma haline gelmiştir. Bu yeniliği sert PVC’den mamül sürekli üretim ilk korige drenaj borusu izlemiş ve ürün bu alanda bir devrim yaratmıştır. Hareketleri ve iş felsefesi müşterilerine, onların ihtiyaçlarına ve ürünlerinden beklentilerine odaklanmış lider konumda bir firma olan FRÄNKISCHE günümüzde Drenaj Sistemleri, Elektro, Bina Tekniği ve Endüstri Sistemleri olmak üzere dört farklı stratejik iş grubunda faaliyetlerini sürdürmektedir. Bina tesisatı alanındaki faaliyetleri kullanım suyu sistemleri, ısıtma sistemleri, gaz tesisatları, döşemeden ısıtma/serinletme, taze hava taşıma sistemleri üzerine yoğunlaşan FRÄNKISCHE bu alanlarda müşterilerine yenilikçi, olgunlaşmış, şantiye koşullarıyla uyumlu ve emniyetli komple çözümler sunuyor. Şirket Temmuz 2014 başından beri FRÄNKISCHE Turkey Polimer Ticaret Limited Şirketi olarak Türkiye pazarında da hizmet veriyor.

 

FRÄNKISCHE BİNA TESİSATI SİSTEMİ – alpex

 

FRÄNKISCHE bina içi temiz su ve ısıtma tesisatında kullanılmak üzere aluminyum folyolu çok katmanlı kompozit borular (PE-X/Al/PE) sunuyor. Çok katmanlı kompozit borular günümüz tesisat teknolojisinde Avrupa’da en çok tercih edilen malzemeler arasında bulunuyor. Bunun sebebi bu boruların metal borular ile plastik boruların olumlu özelliklerini bir araya toplaması olarak açıklanabilir. Kısaca değinmek gerekirse, tesisat sistemlerinde kullanılan plastik borular aşağıdaki avantajları ve dezavantajları beraberinde getiriyor:

 

Avantajlar Dezavantajlar
Esnek, bükülebilir Form stabil olmama
Hafif Oksijen difüzyonuna %100 açık olma
Korozyon dayanımlı Yüksek boyca genleşme katsayısı
Düşük fiyat

 

Metal borular içinse bu listeyi aşağıdaki gibi sıralanabilir:

 

Avantajlar Dezavantajlar
Form stabil olma Korozyona ve tortu oluşumuna açık
Çok düşük boyca genleşme katsayısı Ağır
%100 oksijen geçirmezlik Yüksek fiyatlı
Esnek, bükülebilir olmama

 

Çok katmanlı kompozit borular ise iç katmanda yer alan PE-X (çapraz bağlı polietilen) hammaddeden üretilen akışkan taşıyıcı boru ile plastik malzemelerin, orta katmanda yer alan aluminyum katman ile de metal boruların sahip olduğu  avantajları bünyesinde toplar. Üstte yer alan PE katman ise boruyu korumak amacıyla kullanılır.

FRÄNKISCHE alpex çok katmanlı kompozit borular 16 – 75 mm‘lik çap aralığında sunuluyor. Böylece -binanın büyüklüğüne bağlı olarak- tesisatın tamamını veya tamamına yakınını tek elden çözmek mümkün oluyor. Malzemenin aluminyum folyo ile kazandığı düşük boyca uzama özelliği, özellikle dikey kolon veya toplayıcı yatay bodrum hatlarında sehimsiz ve geniş kelepçe aralıklı bir uygulamaya imkan tanıyor; böylece de temiz, görsel olarak düzgün ve ek boyca genleşme önlemleri kullanılmadan tesisatlar kurmak mümkün oluyor.

FRÄNKISCHE alpex çok katmanlı kompozit borular 10 bar azami işletim basıncında, 95 °C azami işletim sıcaklığında sürekli olarak kullanılabilir özelliktedir. 10 bar işletim basıncı özelliği ürünün TS EN 806 ve DIN 1988-200 uyarınca temiz su tesisatında kullanımına müsaade ederken, borunun aluminyum folyodan ötürü %100 oksijen geçirmez olması sebebiyle de ısıtma tesisatında kullanılması mümkün oluyor.

Tüm ürünlerinde basit ve hızlı montaj imkanı yaratmak isteyen FRÄNKISCHE alpex borularının bağlantısı için iki farklı sistem çözümü sunuyor. İlk sistem 16-75 mm çapındaki tüm alpex borular ile kullanılabilen ve FRÄNKISCHE’nin 1998 yılından beri pazarda yer alan alpex-duo isimli radyal presli bağlantı sistemi. Bu sistemde fittinglerin üzerlerinde yer alan paslanmaz çelik pres kovanları uygun çaptaki pres başlıkları vasıtasıyla boruya presleniyor ve bağlantı tamamlanıyor. Bağlantı tamamen soğuk olarak gerçekleştiriliyor ve hemen basınçla yüklenebiliyor. Kullanılan fittingler, 16 – 63 arası çaplarda üstün sıcak su dayanımı, mukavemet ve korozyon özelliklerine sahip bir yüksek performans polimeri olan PPSU‘dan (polifenol sulfon) ve 16 – 75 çapları arasında özellikle dişli parçalarda kullanılan TS EN 12164 uyarınca çinko çözünümüne mukavim pirinç malzemeden mamül. Böylece hijyenik olarak tamamen sorunsuz, tüm Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de geçerli olan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’e uygun kalitede bir kullanım suyu sistemini kurmak mümkün oluyor.

FRÄNKISCHE’nin sunduğu ikinci bağlantı sistemi ise 16-20-26 mm çaplarındaki tüm kompozit borular ile kullanılabilen alpex-plus isimli push-fit bağlantı tekniği. Bu teknikte ise borular ilgili fittinglerin içerisine uygun derinlikte itilmek suretiyle ek bir ekipman olmadan birbirlerine bağlanıyor. Fittinglerin içerisine yerleştirilmiş olan yeşil renkli gösterge halkasının görünür olması durumunda ise bağlantının tamamlandığı rahatlıkla anlaşılabiliyor. Bu bağlantı sistemi ayrı takım çantalarının kullanılmasına gerek bırakmaması, ince yapısı sayesinde yer sıkıntısı olan bölgelerde bir bağlantıya imkan tanıması, hızlı olması ile uygulamacıya bir avantaj sağlıyor. Bu sistemi ait fittingler de yine PPSU ve çinko çözünümüne mukavim pirinç malzemeden sunuluyor. Bu kombinasyonla kurulan sistem yine ilgili kullanım suyu yönetmeliklerine uygun oluyor.

Tüm FRÄNKISCHE alpex sistemleri bağımsız kuruluşlar tarafından verilen uygunluk sertifikalarının yanında 10 yıllık bir sistem garantisine sahip.

 

FRÄNKISCHE DÖŞEMEDEN ISITMA/SERİNLETME VE RADYATÖR TESİSATI SİSTEMİ – profitherm

 

FRÄNKISCHE ısıtma tesisatında kullanılabilen aluminyum folyolu kompozit boruların haricinde yine ısıtma tesisatlarında kullanılmak üzere PE-Xa malzemeden mamül ff-therm multi isimli oksijen bariyerli ısıtma boruları da sunuyor. PE-Xa borular hem düşük sıcaklıklı döşemeden ısıtma tesisatlarında, hem de yüksek sıcaklıklı radyatör tesisatlarında kullanılabiliyor. Borular 6 bar ve 10 bar olmak üzere iki farklı basınç sınıfında sunulabiliyor. Böylece kat sayısı sebebiyle yüksek statik basınca sahip, bu yüzden de özel talepleri olan projelerde de çözüm sağlanabiliyor. Aynı borular fabrikada kılıflı olarak da üretilerek mobil radyatör tesisatlarında kullanılmak üzere sunulabiliyor. Bu şekilde boru ve kılıf borunun ayrı ayrı tedarik edilmesine gerek kalmıyor, depolama alanından tasarruf sağlanabiliyor, sahada borunun kılıftan geçirilmesi işçiliğinden, yani maliyetlerden ve zamandan tasarruf edilebiliyor.

FRÄNKISCHE profitherm ürün yelpazesi sadece borulardan ibaret değil. Döşemeden ısıtma için kullanılan mantar başlı zemin izolasyon plakası, debi göstergeli veya göstergesiz kolektörler, kenar izolasyon bantı ile şap katkı maddesi gibi tamamlayıcı aksesuarlar ve sistemi daha da enerji verimli bir şekilde işletmeyi sağlayan otomasyon malzemeleri ürün yelpazesinin içinde yer alıyor.

FRÄNKISCHE sadece bu ürünlerden ibaret olmayan geniş ürün yelpazesini kendi bünyesinde yer alan deneyimli teknik ekibi tarafından sunduğu hizmet yelpazesiyle tamamlarak müşterilerinin standartlara uygun sistem çözümlerine sahip olmasını sağlıyor.